Zonder woorden

door | BLIJsluiter

Heb jij je wel eens bedacht hoe jouw communicatie met je hond zou lopen als je niet tegen hem/haar zou kunnen spreken?

Moest je zonder woorden jouw hond zaken willen aanleren, hoe zou je dat doen?

Ik heb deze oefening meteen gekregen met mijn eerste hond, Lola. Al van in het begin reageerde zij iets anders dan andere pups, maar het was nog niemand echt duidelijk dat ze slechthorend/doof was. (Dat besef kwam eigenlijk best laat.)

Het was dus van in de puppytijd voor ons echt bijzonder belangrijk om een gepaste manier te vinden om te communiceren. Dat wilde zeggen: heel helder gebruik leren maken van je lichaamstaal, hier ook erg bewust mee omgaan want Lola keek wel de hele tijd, de communicatie met andere honden goed observeren en zien hoe Lola daarmee omging, aanraking heel bewust gebruiken, etc.

Maar hoe anders dit ook was dan voor andere honden, het is voor ons nooit een probleem geweest.

Ook nu, nu ik even zonder stem zit en dus niet tegen Lucy kan praten zoals ik anders zou doen, is zonder woorden communiceren (of met weinig/veel minder woorden dan anders) helemaal geen probleem.

Wij begrijpen elkaar, ook zonder woorden. En ja, ook zonder dat ik nu fel aan de leiband moet gaan trekken om haar te sturen, zonder dat ik haar op een fysieke manier iets duidelijk moet maken, geen ‘strafschijfjes’ etc… dat alles is hoegenaamd niet nodig.

Heb jij er wel eens over nagedacht?

Hoe zou het zijn als je niet kon spreken tegen jouw hond? Zou hij/zij jou dan nog begrijpen?

Hoe zou jij je hond opvoeden en nieuwe dingen leren zonder dat je daarvoor woorden nodig had?

Hebben jullie samen ook andere manieren van communiceren ontwikkeld doorheen de tijd waarop jullie kunnen terugvallen?

Het is echt enorm waardevol om samen met je maatje een ‘taal’ te ontwikkelen die niet enkel afhankelijk is van woorden. Want woorden zijn ook maar dat… Gebruik heel bewust je zijn, je energie, je mimiek, je lichaamstaal, … Dat alles kan jouw hond ontzettend veel beter begrijpen dan wij denken… Oh wat zijn ze toch fascinerend, onze geliefde huisgenoten.

Oefen, test uit, ontdek…

Ik ben benieuwd wat het jullie brengt!

Het is natuurlijk ook bijzonder interessant om te beseffen dat het net dit is waar TibeLo voor staat… ANDERS zijn, ANDERS communiceren, … een manier vinden die voor jou en je maatje klopt én werkt.

En nee, dus niet zoals we vaak op de hondenscholen aangeleerd krijgen: geef je hond een commando en dan moet hij als een robotje maar doen wat hem aangeleerd is. Nee, dat dus niet.

Er is zoveel meer dan je hond iets aanleren en verwachten dat hij dat dan ook maar gewoon ‘moet’ doen.

Communicatie is ook begrijpen waarom iets belangrijk is, wat het doel is, respect hebben voor de wil van de ander, de wensen van de ander, de verwachtingen van de ander. En dat alles vind je niet in woorden, wel in al hetgene wat er altijd aanwezig is: jullie zijn, jullie energie, jullie onbewuste interacties, natuurlijk ook jullie bewuste interacties…

Dit alles vind je terug in wat ik met TibeLo doe. Zo is daar het volledige pakket van Blij aan de Lijn en ook alles van Blij aan je Zij.
Ik leer jou heel graag alles wat ik heb geleerd uit ervaring en scholing over het communiceren met jouw maatje.

Denk je dat ik jou ergens mee kan helpen? Laat dan zeker van je horen.