Altijd samen

door | BLIJsluiter

Jij en je maatje…

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel tijd jullie samen doorbrengen? Ben je je ervan bewust dat jouw hond ontzettend goed is in observeren en dat hij/zij de kleinste veranderingen in jouw gemoed/energie/gezichtsuitdrukking/gewoontes opmerkt? Heb je je wel eens afgevraagd hoe het zou zijn als jullie elkaar nog beter zouden begrijpen?

Wel, dat is nu net één van de belangrijkste zaken aan het samenleven met een hond, als je het mij vraagt. Hoe beter je elkaar kent en begrijpt, hoe fijner, waardevoller, liefdevoller, … de band én het samenleven wordt. Logisch eigenlijk, he.

En toch… Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend om te begrijpen wat je hond nu precies nodig heeft of waarom hij bepaald gedrag vertoont. We denken dat we veel kennis nodig hebben over honden, maar volgens mij is het veel belangrijker om goed te weten wat jij als mens nodig hebt, wat je verlangt, wat je wenst, … én OOK dat je ontdekt wat het is wat jouw hond precies nodig heeft, wat hij wil, waar zijn noden en verlangens liggen.

In de praktijk is het zo dat wij heel veel van onze noden, wensen en verlangens projecteren op onze honden. Heel normaal ook, want hoe kunnen wij ooit écht weten wat er omgaat in onze honden? Wij kunnen niet bevatten hoe zij de wereld ervaren, want wij zien de wereld niet door hun ogen zien of ontdekken de wereld niet met hun neus.

Het komt er dus op aan om signalen te leren kennen, lichaamstaal goed te observeren, ruimte te geven om jouw hond te laten zijn, zodat hij jou kan laten zien wat hij wil en/of wat hij nodig heeft.

Het komt erop aan om je bewust te zijn van welke noden, wensen en verlangens van jou zijn.

Het komt erop aan te aanvaarden dat soms (zo niet vaak) de noden, wensen en verlangens van jouw hond anders zijn dan dat die van jou.

Samen

Het is natuurlijk ook bijzonder interessant om te beseffen dat het net dit is waar TibeLo voor staat… ANDERS zijn, ANDERS communiceren, … een manier vinden die voor jou en je maatje klopt én werkt.

En nee, dus niet zoals we vaak op de hondenscholen aangeleerd krijgen: geef je hond een commando en dan moet hij als een robotje maar doen wat hem aangeleerd is. Nee, dat dus niet.

Er is zoveel meer dan je hond iets aanleren en verwachten dat hij dat dan ook maar gewoon ‘moet’ doen.

Communicatie is ook begrijpen waarom iets belangrijk is, wat het doel is, respect hebben voor de wil van de ander, de wensen van de ander, de verwachtingen van de ander. En dat alles vind je niet in woorden, wel in al hetgene wat er altijd aanwezig is: jullie zijn, jullie energie, jullie onbewuste interacties, natuurlijk ook jullie bewuste interacties…

Dit alles vind je terug in wat ik met TibeLo doe. Zo is daar het volledige pakket van Blij aan de Lijn.Ik leer jou heel graag alles wat ik heb geleerd uit ervaring en scholing over het communiceren met jouw maatje.

Denk je dat ik jou ergens mee kan helpen? Laat dan zeker van je horen.