Waarom oefenen?

door | BLIJsluiter

Waarom oefen je met je hond?

Eerst en vooral: niks moet, alles kan! Laat ons daar al mee beginnen.

‘Vroeger’ was trainen, gehoorzaamheid en commando’s aanleren echt een ding. Maar wees nu eens eerlijk, leuk was het allerminst om op die manier met je hond om te gaan. Voor mij is het althans nooit geweest wat klopte in mijn samenleven met honden.

Ik kies ervoor om mijn hond veel vrijheid te gunnen, om haar veel keuzes zelf te laten maken ook en nee, ik ’train’ niet of nauwelijks.

Maar waarom zou je dan nog wel oefenen met je hond?

Wel, als bijvoorbeeld wandelen even geen optie is, bvb te warm buiten, te veel regen, je bent ziek of tijdelijk minder mobiel, dan is het wel fijn om alternatieven te hebben.

Ja, en die momenten hebben we allemaal wel eens, dus voila, een goeie reden om toch af en toe eens iets te oefenen met jouw maatje.

Trainen op bepaalde oefeningen op een ontspannen manier kan een fijn alternatief zijn: zit, blijf, pootje geven, tussen je benen doorlopen, hand touch, naar de plaats, you name it!

Ze zijn een leuke extra, kunnen soms heel handig zijn, maar zie ze niet als een must.

Er zijn zoveel leuke dingen om je maatje aan te leren. Zo daag je je maatje een beetje uit en leer je ook weer beter met elkaar communiceren.

Zorg ervoor dat je het leuk houdt, je hond hoeft geen robot te zijn.

Houd in je achterhoofd: je doet dit om jullie activiteiten te verruimen, niet om extra streng te kunnen zijn voor je hond.

Wil je nog veel meer tips en informatie die jou en je maatje helpen, waardoor jullie samenzijn steeds fijner wordt?

Wel, net daarvoor heb ik het online traject ‘Blij aan de Lijn’ ontwikkeld. 

Liefs,

Kris & Lucy

communiceren oefenen

Het is natuurlijk ook bijzonder interessant om te beseffen dat het net dit is waar TibeLo voor staat… ANDERS zijn, ANDERS communiceren, … een manier vinden die voor jou en je maatje klopt én werkt.

En nee, dus niet zoals we vaak op de hondenscholen aangeleerd krijgen: geef je hond een commando en dan moet hij als een robotje maar doen wat hem aangeleerd is. Nee, dat dus niet.

Er is zoveel meer dan je hond iets aanleren en verwachten dat hij dat dan ook maar gewoon ‘moet’ doen.

Communicatie is ook begrijpen waarom iets belangrijk is, wat het doel is, respect hebben voor de wil van de ander, de wensen van de ander, de verwachtingen van de ander. En dat alles vind je niet in woorden, wel in al hetgene wat er altijd aanwezig is: jullie zijn, jullie energie, jullie onbewuste interacties, natuurlijk ook jullie bewuste interacties…

Dit alles vind je terug in wat ik met TibeLo doe. Zo is daar het volledige pakket van Blij aan de Lijn. Ik leer jou heel graag alles wat ik heb geleerd uit ervaring en scholing over het communiceren met jouw maatje.

Denk je dat ik jou ergens mee kan helpen? Laat dan zeker van je horen.